Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Εμεις στο σχολειο μας δεν ειμαστε στο εσυ κι εσυ κι εγω ειμαστε στο εμεις!

Πανθεον Τεταρτη 28 Απριλίου 2010
Α προβολή στην Κύπρο στο καταμεστο Πανθεον!! με ολους τους μαθητες παροντες..Εμεις στο σχολειο μας δεν ειμαστε στο εσυ κι εσυ κι εγω ειμαστε στο εμεις! Κεμαλ 9 ετων μαθητης απο το Κουρδισταν..Oνειρα σε αλλη γλωσσα Ενα σπάνιο ΣΧΟΛΕΙΟ μερικά μέτρα από την πληγή της ΚυπρουΤο σχολειο μας ειναι μια καλη εξαιρεση για αυτο ειναι ξεχωριστο Αντρεας Ρωσια
Η Περβιν ευχαριστησε συγκινημενη Συγκινηση Ολα τα παιδια εκει στη σκηνη και μετα στην κουβεντα Ομορφα !!
Στη Φανερωμένη στο κέντρο της παλιάς Λευκωσίας, βρίσκεται ένα παραδοσιακό παρθεναγωγείο που χτίστηκε το 1859. Το 1974, με την εισβολή, εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του. Σήμερα όμως λειτουργεί ως δημοτικό και γυμνάσιο, έχει σαράντα έξι δασκάλους και διακόσιους δεκαέξι μαθητές από είκοσι μία χώρες (Κύπρος, πρώην ΕΣΣΔ, Ιράκ, Βουλγαρία, Φιλιππίνες, Κίνα και Τουρκία).
Απέχει τριακόσια περίπου μέτρα από την Πράσινη Γραμμή που χωρίζει τη Λευκωσία στα δύο. Τη ζωή σε αυτό το σχολείο κατέγραψε στο ντοκιμαντέρ της «Ονειρα σε άλλη γλώσσα» η Λουκία Ρικάκη, το οποίο κάνει αβάν πρεμιέρ αύριο Τετάρτη 28/4 και την Πέμπτη 29/4 στο Πάνθεον Art Cinema, που βρίσκεται λίγο παραπέρα από την φορτισμένη γειτονιά.
Το σχολείο της Φανερωμένης υπάγεται στη Ζώνη Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ), πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού που εφαρμόζεται, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η επίδραση των κοινωνικών ανισοτήτων στη σχολική επίδοση των μαθητών και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής, ιδιαίτερα εκείνων που αντιμετωπίζουν το φάσμα του κοινωνικού αποκλεισμού. Στο συγκεκριμένο σχολείο φοιτούν διακόσια περίπου παιδιά, μεταναστών κυρίως, και μέσα από το πρόγραμμα της ΖΕΠ καταβάλλεται μια προσπάθεια να βελτιωθεί η καθημερινότητα των παιδιών και να ανταποκριθεί το σύστημα στις ανάγκες τους, με μεγαλύτερη ευαισθησία και ευελιξία
Οπως λέει η σκηνοθέτις: «Βρέθηκα στην Κύπρο σε μια διημερίδα εκπαιδευτικών για να παρουσιάσω την ταινία μου “Ο Αλλος”. Εκεί είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τους εξαίρετους εκπαιδευτικούς του σχολείου της Φανερωμένης, οι οποίοι είχαν αναλάβει και την υλοποίηση της ημερίδας. Ηταν βράδυ την πρώτη φορά που σταθήκαμε στα σκαλιά και άρχισαν να μου εξηγούν τι γίνεται πίσω από τις μεγάλες τους πόρτες Το σενάριο είχε ήδη αρχίσει να γεννιέται στο μυαλό μου». Ετσι, δημιουργήθηκε μια ταινία, βασισμένη σε πρόσωπα και τις αληθινές ιστορίες τους. «Εργαστήκαμε κυρίως με ένστικτο, με πολλή αγάπη, αφιερώσαμε άπειρες ώρες παρατήρησης και συνομιλίας με παιδιά κάθε ηλικίας. Επέμεινα να δώσω σ’ εκείνα τον λόγο, περισσότερο απ’ οποιονδήποτε άλλο».
infoΤετάρτη 28/4 και Πέμπτη 29/4. Pantheon Art Cinema. Πληρ. 99643289.

Δεν υπάρχουν σχόλια: