Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Ονειρα στην Πράσινη Γραμμή

Ονειρα στην Πράσινη Γραμμή
Του Παύλου Θ. Κάγιου
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 16 Απριλίου 2010
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4570106&ct=4
Παιδιά απ΄ όλες τις γωνιές της Γης «Mια ταινία για ένα σχολείο πολύ ξεχωριστό, αυτό της Φανερωμένης στη Λευκωσία» είναι το ντοκιμαντέρ «Ονειρα σε άλλη γλώσσα» μάς λέει η Λουκία Ρικάκη για το φιλμ που ετοίμασε με θέμα αυτό το πρωτοποριακό σχολείο της Κύπρου.

Στο Σχολείο Φανερωμένης «υπάρχουν 300 πρόσωπα και 300 όνειρα, καθένα στη γλώσσα του» επισημαίνει εντυπωσιασμένη η Λουκία Ρικάκη. Στο εντυπωσιακό κτίριο στο κέντρο της παλιάς Λευκωσίας όπου γυρίστηκε το «Ονειρα σε άλλη γλώσσα» στεγαζόταν ένα παραδοσιακό παρθεναγωγείο. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Λίγα μέτρα από το σχολείο βρίσκεται η Πράσινη Γραμμή. Η νεκρή ζώνη που χωρίζει τη Λευκωσία στα δύο. «Δεν ξεχνώ» γράφουν ακόμη τα μαθητικά τε τράδια. Ομως για τους σημερινούς μαθητές της Φανερωμένης αυτό σημαίνει διαφορετικά πράγματα... «Τα παιδιά πασχίζουν τώρα να ζήσουν σε μια νέα χώρα, την Κύπρο, και πολλάί από αυτά δεν ξεχνούν τις δικές τους χώρες με τα σκηνικά πολέμων, διωγμών και φτώχειας που τους έφεραν εδώ» λέει συγκινημένη η Λουκία Ρικάκη.
ΙΝFΟ
Το ντοκιμαντέρ της Λουκίας Ρικάκη «Ονειρα σε άλλη γλώσσα» από 19 Απριλίου στην Ταινιοθήκη και στην Κύπρο στις 28 και 29 Απριλίου.
Το Σχολείο Φανερωμένης
Χτίστηκε το 1859 ως παρθεναγωγείο. Το 1974, με την εισβολή, εγκαταλείφθηκε.
Διδάσκουν 46 δάσκαλοι και φοιτούν 216 μαθητές από 21 χώρες Μόνον πέντε είναι οι κύπριοι μαθητές στο Δημοτικό (από τους 92) και 40 στο Γυμνάσιο (από τους 120).
Οι περισσότεροι μαθητές από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, Ιράκ, Βουλγαρία, Φιλιππίνες, Κίνα, Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: